- -

Föreläsningar

Välkommen till våra kostnadsfria föreläsningar under Seniordagen!

Nytt för i år är att det finns två scener med föreläsningar.
OBS! Det finns hörslinga finns i båda tälten

STORA FÖRELÄSNINGSTÄLTET

10:00
Alzheimers sjukdom, vår stora folksjukdom

Liselotte Jansson, Generalsekreterare Alzheimerfonden berättar vad som händer inom forskningsområdet. Du får även veta mer om Alzheimerfondens viktiga arbete som forskningsfinansiär
Alzheimerfonden

10:30
Stoppa ålderismen - alla kan bidra!

Ålderismen finns lite överallt - i sjukvården, på arbetsmarknaden, i den digitala världen - alltså att människor behandlas sämre bara därför att de har en viss ålder. 

Lyssna på Ingrid Kinne Lindgren, journalist och författare, som har skrivit boken Bort med ålderismen - så får vi ett Sverige för alla åldrar tillsammans med läkaren och liberala förkämpen för många sociala frågor Barbro Westerholm. Foto SPF Seniorerna

11:00
Livet med bröstcancer

Ullakarin Nyberg berättar om sina personliga erfarenheter och professionella insatser. Ullakarin Nyberg är överläkare i Norra Stockholms Psykiatri
1 ,6 miljonerklubben

11:30
Bedragarnas nya verktyg - så skyddar du dig

Betalningshjälpen bjuder in till samtal där Mastercard Baffin Bays IT-säkerhetsexpert Kristian Helde berättar om en ny form av bedrägerier där AI används för röstmanipulation eller avancerade videosamtalstekniker. Kristian kommer att dela insikter om hur dessa hot påverkar särskilt äldre, samt hur du på bästa sätt kan skydda dig. Missa inte detta viktiga samtal som ger dig en djupare förståelse för att bli trygg med den digitala vardagen.
Betalningshjälpen

12:00
Välkommen lyssna till äldreminister Anja Tenje

Hon kommer att utveckla sin syn på förutsättningarna för våra seniora och äldre medborgare. Seniorer är en heterogen grupp , med olika förutsättningar och villkor och därmed också skilda intressen och önskemål. Vi kommer därför få höra hur vår äldreminister resonerar kring frågor som

  • Särskiljning p g a ålder
  • Valfrågor i äldreomsorg och trygghetsboende
  • Ökat krav på svenska språket i äldreomsorgen
  • Utveckling av pensioner
  • Motverka äldrebrotten
  • Digitaliseringens möjligheter 
Moderaterna

12:30
Många drabbas av bedrägerier, hur kan du skydda dig?

Antalet bedrägerier mot privatpersoner ökar och äldre är en särskilt utsatt grupp. Kriminella tjänar stora pengar genom att luras via bland annat telefon och sms. Att drabbas av bedrägeri innebär många gånger både ekonomisk skada och en känslomässig kränkning.

Välkommen på en föreläsning där Lina Fjelkegård från Brottsförebyggande rådet berättar om vilka sårbarheter som utnyttjas av bedragarna och Björn Seth från Polismyndighetens nationella bedrägericentrum ger råd om hur du kan skydda dig mot bedragarna.
BRÅ & Polisen

13:00
Kvinnor och hälsa, så mycket bättre?!

25 år med kvinnans hälsa i fokus. Alexandra Charles berättar, ordförande för 1.6 Miljonerklubben för Kvinnor i Hälsa
1,6 Miljonerklubben

13:30                
Socialpolitiken hanteras bäst av medlemsländerna, inte av byråkrater i EU

Alice Teodorescu Måwe som är  Kristdemokraternas  kandidat till  EU-parlamentet kommer till Seniordagen och berättar om EU och vilka deras kärnfrågor är, i första hand de frågor rör målgruppen seniorer.  EU varken kan eller ska lösa alla problem. Kristdemokraterna röstar konsekvent mot överstatliga förslag som kan hota välfärden för äldre i Sverige men också i resten av Europa. Socialpolitiska beslut fattas bäst på en nivå så nära dem det berör som möjligt.

Kristdemokratiska Seniorförbundet

14:00                
Kom och lyssna och dröm dig bort tillsammans med oss på kryssningar.se

En kryssning har väldigt mycket att erbjuda dig som resenär, oavsett intressen, ålder och aktivitetsnivå. Kryssningsfartyget är som ett flytande hotell som tar dig till nya länder och destinationer, samtidigt som du njuter av livet ombord och har tillgång till din bekväma hytt under hela resan. Att åka på en kryssning är dessutom prisvärt! En kryssning inkluderar det mesta. Här ingår helpension med frukost, lunch, middag och mellanmål. Det gör att en semester ombord på en flytande resort är ett mycket prisvärt alternativ!

kryssningar.se

14:30
Det finns bra smärtlindring för seniorer!

Han kallas Arga doktorn, smärtläkaren Björn Bragée, efter en serie i SVT där han hjälpte patienter som kört fast i vården. Men han har också grundat Sveriges största klinik för smärtrehabilitering och både forskar och utvecklar nya metoder för smärtlindring.

Här berättar han om nya läkemedel och behandlingar, och inte minst om hur även seniorer och äldre kan ha stor hjälp av olika typer av rehabilitering.  Smärta är mycket vanligt hos äldre men inget nödvändigt ont.
Bragee Medect

15:00
Hjärngympa med Jenny o Anna

Testa multimodal sinnesstimulering! Jenny Wahlgren och Anna Andersson från

Seniorhälsan, förebyggande enhet Äldreomsorgen, utmanar publiken med roliga övningar från scen.

Kom och skratta- möt seniorerna som vågar!

Träffa Aftonbladet på Seniordagen!

Aftonbladet har en egen scen där du kan lyssna på några av deras journalister som har spännande budskap.De bjuder på kaffe och dagens tidning, de finns i monter 20

LILLA FÖRELÄSNINGSTÄLTET

Även här finns hörslinga

11:00                
SVPH – en ovanlig hyresvärd med vanliga hyresrätter

Stiftelsen SVPH vänder sig till dig som är 55+ och vill ha goda möjligheter till ett fortsatt socialt liv och stort utbud av aktiviteter precis utanför din ytterdörr. Vi erbjuder hyresrätter 1–3 rok, där det bl.a. ingår daglig middag och städning av lägenheten samt stora gemensamhetsytor med t.ex. gym, pool, gruppträning, boulebanor, klubbrum och bibliotek. Välkommen till föreläsningsscenen kl 11.00 så berättar vi mer om SVPH-konceptet.

Stiftelsen Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux

11:30                
Svårt att hinna fram?

En dag så märker du helt plötsligt att du har svårt att ”hålla dig” och inte hinner fram till toaletten i tid. Vad hände och varför? Det är antagligen de första frågorna som du ställer dig.

Det som har hänt är att du har råkat ut för en så kallad ofrivillig urinavgång, även kallat inkontinens, vilket är ett mycket vanligt problem. Alla, oavsett ålder och kön, kan drabbas i dagsläget finns ca. 800 000 personer i Sverige som upplever dessa problem i varierande grad. 

Kom och lyssna en liten stund på Ann-Helen, produktspecialist och distriktschef på Attends. Hon berättar vilken hjälp som finns att få.
Attends

12:00                
Upptäck Malta: En resa genom historia, kultur och naturskönhet!

Malta ligger inbäddat i Medelhavet och lockar med sin rika historia, kultur och naturskönhet.

 Trots sin storlek har denna skärgårdsnation ett överflöd av skatter som väntar på att bli upptäckta. Från de gamla megalitiska templen, några av världens äldsta fristående strukturer, till de medeltida befästningarna som vaktar kusten, kommer historie samt natur entusiaster att bli överraskade av allt som Malta har att erbjuda.

Malta

12:30
Prova på yoga sittandes på en stol!

Genom att röra på kroppen får vi en mängd positiva effekter för lederna, musklerna och bindväven - dessutom får vi igång flödet av energi i kroppen. Resultatet blir mindre stelhet och mer livsenergi, samt ett lugnare sinne tack vare fokuset på andetaget.

13:00                 
Testa din hörsel regelbundet – därför är det viktigt

Välkommen till en föreläsning om hörsel med Agneta Österman Lindquist, ordförande i Hörselskadades distrikt i Stockholms län. Agneta berättar i denna föreläsning om vikten av att testa din hörsel regelbundet och hur hörselvård är en avgörande faktor för en god livskvalitet.  

Här får du också lära dig mer om konsekvenserna av att inte söka vård för hörsel som sviktar och hur isolering och försämrad kommunikation leder till ökad risk för demens och depression. Med Agnetas vägledning får du här verktygen för att ta kontroll över din hörsel och därigenom förbättra din livskvalitet.

Hörselskadades distrikt i Stockholms län    

13:30                
Korsord – hur går det till att göra dem?

Visst har du alltid undrat hur det går till att göra kryss – här får du chansen! Tankesport kommer och berättar om korsord, om hur roligt och nyttigt det är att lösa korsord. Och inte minst vad man måste tänka på för att kunna göra ett riktigt bra, roligt och utmanande korsord.

Tankesport

14:00                
Framtiden tillhör också äldre.

Gröna Seniorer vill påverka genom att verka för att äldres kompetens och erfarenhet tas tillvara i alla sammanhang, särskilt på en arbetsmarknad och en politisk verksamhet utan åldersdiskriminering. Vi arbetar för äldrevänliga samhällen med klimathänsyn och med närhet till service, mötesplatser och grönska.

Gröna Seniorer samlar äldre inom Miljöpartiet de Gröna och arbetar utifrån partiets program. Gröna seniorer samarbetar med Europas gröna seniorer för äldres rättigheter och delaktighet.

Gröna Seniorer Region Stockholm, Gronaseniorer.nu

15:00
Ett bra äldreliv - 8 viktiga förslag

För att äldre ska få ett bättre liv i Stockholm måste flera saker förändras. Vänsterpartiet i Region Stockholm berättar om vår politik för att förbättra äldres vardag, fritid, delaktighet och tillgång till vård.

Medverkande: Catarina Wahlgren (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm och Marianne Berg Ekbom (V), ersättare i regionfullmäktige

Vänsterpartiet Storstockholm

Välkommen till våra kostnadsfria föreläsningar under Seniordagen!